رنگ غذا چیست و چه خواصی دارد ؟
آیا می دانید رنگ غذا چیست و چگونه ساخته می شود؟ به نظر شما استفاده از این ماده افزودنی برای بدن چه خواص و مضراتی دارد؟ چرا باید این ماده افزودنی را در غذا استفاده کنیم؟ بهترین ماده افزودنی به غذا برای تغییر رنگ آن کدام ماده است؟
خانم های خانه دار و خوش سلیقه همیشه به دنبال آن هستند که بهترین غذا را با زیباترین شکل ممکن تهیه کنند. برای این کار از مواد افزودنی بسیاری استفاده می کنند که یکی از این مواد رنگ غذا است. این افزودنی خوراکی در اصل ماده ای است که به غذا رنگ می دهد. هر چه رنگ و لعاب یک غذا بهتر و زیباتر باشد، انسان را برای میل آن بیشتر تحریک می کند. به همین دلیل تمام آشپزها در زمان پخت و طبخ غذا، از ادویه های متنوعی استفاده می کنند.
رنگ غذا باعث زیباتر شدن و لذیذتر دیده شدن غذا می شود. زیرا این ماده افزودنی به رنگ قرمز و نارنجی بوده و از این رو رنگ و لعاب غذا را زیبا می کند. البته در کنار این ماده افزودنی، می توان از رنگ زعفران نیز استفاده کرد. البته باید بگوییم از رنگ های خوراکی تنها در پخت غذا استفاده نمی شود. بلکه می توان از این ماده در صنایع تولید دارو، صنایع پزشکی و تولید انواع لوازم آرایشی هم استفاده کرد.
عصاره زعفران به عنوان یک ماده طبیعی، در مزرعه پرورش یافته و تهیه می شود. اما رنگ غذا ممکن است به صورت طبیعی و مصنوعی تولید شود. پس بسته به سلیقه و نیاز، می توان از این نوع ماده های افزودنی استفاده کرد.
علت محبوبیت استفاده از مایع زعفران در غذا
افراد بسیاری در کشور وجود دارند که تمایلی به استفاده از مواد خوراکی ندارند. آنها ترجیح می دهند که به جای استفاده از رنگ غذا، از مایع زعفران استفاده کنند. اما علت محبوبیت زعفران چیست؟ این گیاه با خواص فوق العاده ای که دارد، می تواند درمان کننده بسیاری از مشکلات در بدن باشد. از این رو افراد بسیاری از زعفران در آشپزی و آماده کردن انواع دسر و شیرینی استفاده می کنند.
البته لازم است بدانید زعفران را باید چگونه و در کجا نگهداری کرد، تا مدت ماندگاری آن بالا رود. اما به طور کلی محبوبیت زعفران بیشتر به دلیل خواص فوق العاده ای است که دارد. از این ماده به جای رنگ های سنتی استفاده می کنند، تا به غذا رنگ و لعاب بیشتری ببخشند. رنگی که از زعفران به غذا اضافه می شود، از کیفیت بالایی برخوردار بوده و اصلا قابل مقایسه با دیگر رنگ های خوراکی نیست.
البته باید بیان کنیم که می توان از رنگ زعفران در کنار رنگ غذا نیز استفاده کرد. زیرا گیاه زعفران از قیمت بالایی برخوردار بوده و همین مسئله استفاده زیاد از این ماده را برای افراد بسیاری ناممکن می کند. پس می توان آن را به صورت پودر شده، مایع،ژل و یا حتی اسپری تهیه کرد و در کنار رنگ غذا مورد استفاده قرار داد.
بررسی و معرفی انواع رنگ های خوراکی غذا
رنگ های خوراکی که به عنوان نوعی ادویه در بازار عرضه می شوند، دارای دو نوع کلی هستند. از این رنگ های خوراکی هم می توان برای تهیه دسر و شیرینی و هم برای تهیه غذا استفاده کرد. علاوه بر آن هر یک دارای ویژگی خاصی هستند که باید ابتدا در مورد آنها اطلاعات به دست آورد، سپس اقدام به خرید آنها نمود.
رنگ غذا طبیعی
این نوع رنگهای خوراکی همانطور که از نامشان مشخص است، طبیعی هستند. ادویه هایی همچون زردچوبه و زعفران را می توانیم در این دسته قرار دهیم. همچنین ماده غذایی رب نیز از جمله رنگ های خوراکی طبیعی در غذا به شمار می رود. استفاده از این مواد خوراکی، منجر به رنگی شدن غذا می شود. البته علاوه بر رنگ دهی، این مواد غذایی و ادویه ها باعث تغییر طعم و عطر دسر و غذا نیز می شوند.
افرادی که از بیشتر از رنگ غذا طبیعی استفاده می کنند، بدون شک غذای خوش طعم تر و باکیفیت تری می توانند تهیه نمایند. در حالی که دیگر نمونه رنگ های خوراکی تغییری در طعم و کیفیت غذا و دسر ایجاد نمی کنند. در کنار این سه رنگ طبیعی غذا، باید به رنگ های طبیعی دیگری نیز اشاره کنیم که به صورت طبیعی منجر به تغییر طعم و رنگ غذا می شوند. رنگ هایی همچون تمشک، لبو، قهوه و گیاهان طبیعی.
در صورتی که تمایل داشته باشید خوراک شما رنگ زردی به خود بگیرد، بهترین افزودنی به عنوان رنگ غذا، ادویه زردچوبه است. در حالی که قرمز کردن غذا را می توان با افزودن لبو، زعفران و زغال اخته انجام داد. در نهایت نیز با افزودن گیاه اسفناج به غذای خود، رنگ آن را سبز کنید. تمامی این رنگ های طبیعی علاوه بر تغییر رنگ غذا، خواص فوق العاده ای را نیز به همراه داشته و مفید هستند.
رنگ غذا مصنوعی
در کنار رنگ های خوراکی طبیعی، باید به رنگ های مصنوعی نیز اشاره کنیم. این رنگ ها از ترکیب مواد شیمیایی به دست آمده و مضرات بسیار زیادی برای بدن خواهند داشت. زیرا بیشتر این مواد افزودنی خوراکی توسط اداره بهداشت و سلامت تایید نشده و دارای پروانه استاندارد نیستند. پس استفاده از آنها می تواند برای سلامتی مضرات زیادی به همراه داشته باشد.
رنگ غذا مصنوعی شامل سرب بوده و به صورت قاچاقی و غیر مجاز به کشور وارد می شوند. اما بسیاری از رستوران ها از این رنگ های خوراکی در طبخ غذا و دسر استفاده می کنند. برای این که تشخیص دهید یک رنگ خوراکی طبیعی است یا مصنوعی، کافیست آن را با آب ولرم در یک ظرف سرامیکی حل کنید.
در صورتی که پس از ریختن رنگ غذا درون این ظرف، سرامیک آن رنگ را به خود گرفت یعنی این رنگ مصنوعی است. زیرا رنگ های خوراکی به هیچ عنوان بر روی ظروف باقی نمی مانند و اثری از خود برجای نمی گذارند. البته زردچوبه ممکن است بر روی برخی از ظروف برجای بماند که علت آن زیاد بودن رنگ طبیعی این ادویه است.
مهمترین نکات پیش از خرید رنگ غذا
اگر تمایل دارید به جای رنگ زعفران از رنگ های خوراکی استفاده کنید، لازم است به برخی نکات مهم در این زمینه توجه نمایید. اولین مسئله توجه به نام تجاری تولید کننده رنگ خوراکی است. شرکت های بسیاری وجود دارند که به دلیل زیاد بودن هزینه تولید رنگ زعفران، اقدام به ترکیب کردن زعفران با مواد دیگر می نمایند. این مسئله خلوص رنگ خوراکی را کاهش می دهد و نمی توان بیان نمود که این رنگ خوراکی خالص زعفران است یا مواد دیگر.
حتی باید بیان نماییم که بیشتر رستوران ها به جای استفاده از زعفران خالص و مرغوب، از رنگ غذا برای پخت استفاده می کنند. در حالی که این مواد افزودنی خوراکی و مصنوعی، برای سلامتی انسان مضرات بسیار زیادی در پی دارند. همچنین استفاده از این رنگ های خوراکی هیچ عطر و طعم ویژه ای به غذا نمی بخشد. در حالی که رنگ زعفران به دلیل داشتن کروسین، رنگ و عطر ویژه ای دارد.
در گیاه زعفران کلاله هایی وجود دارد، که بخش اصلی و مهم برای رنگی کردن غذا به شمار می روند. در اصل باید بگوییم زعفران از دو بخش کلاله قرمز رنگ و خامه زرد رنگ تشکیل شده است. از این رو هر چه بخش قرمز رنگ زعفران بیشتر باشد، قیمت این گیاه خوراکی نیز بالاتر خواهد بود. همچنین طعم و رنگ فوق العاده عالی به غذا و دسرها می بخشد.
در نهایت باید بیان نماییم که رنگ زعفران برخلاف رنگ غذا، از خواص درمانی بسیار زیادی برخوردار است. افرادی که با بیماری های مختلفی درگیر هستند، می توانند از این ماده خوراکی در غذا استفاده کنند. در نهایت نیز استفاده از زعفران به تقویت حافظه کمک شایانی می نماید. پس بهتر است در زمان خرید این ماده خوراکی نهایت دقت را به خرج دهید.
معایب و خواص رنگ غذای طبیعی و مصنوعی
پیش از این بیان نمودیم که رنگ های خوراکی به دو دسته طبیعی و مصنوعی دسته بندی می شوند. بدون تردید رنگ های طبیعی می توانند برای بدن خواص زیادی داشته باشند. در حالی که استفاده از رنگ های مصنوعی بیشتر برای بدن مضر هستند و هیچ خواص ویژه ای ندارند. رنگ های خوراکی که مطابق با مقررات FDA تهیه می شوند، ایمن بوده و ضرری برای بدن در پی ندارند. البته لازم است این نوع رنگ های خوراکی را در میزان مشخص و به نحوه مشخص شده بر روی برچسب آن مورد استفاده قرار داد.
به طور کلی نمی توانیم بگوییم خواص رنگ غذا مصنوعی توسط سازمان های بهداشت و سلامت جهانی اثبات شده اند. بلکه بیشتر مضرات آنها بیان شده و باید مورد بررسی قرار گیرند. مثلا در زمان های گذشته استفاده از زعفران طبیعی، هیچ ضرری برای بدن در پی نداشت. اما امروزه با ترکیب مواد شیمیایی و این ماده خوراکی، رنگ غذایی وارد بازار شده است که استفاده بیش از اندازه آن می تواند سلامت انسان را به خطر اندازد.
برخی از افراد بلافاصله بعد از مصرف رنگ های خوراکی مصنوعی، دچار حالت های مختلفی همچون مسمومیت، استفراغ، حالت تهوع و … می شوند. اما برخی دیگر از مردم ممکن است در طولانی مدت با مضرات استفاده از این مواد خوراکی مواجه شوند. یعنی درگیر بیماری هایی همچون آلرژی، سرطان خون، سقط جنین، بیش فعالی، اوتیسم، ناهنجاری های ژنتیکی، ضریب هوشی پایین، تغییرات هورمونی و … شوند.
پس لازم است پیش از انتخاب و استفاده از رنگ غذا، در مورد طبیعی بودن یا مصنوعی بودن آن اطمینان حاصل نمایید. حتی بهتر است از این رنگ ها در غذا و انواع دسر کمتر استفاده کنید؛ تا سلامت خود را حفظ نمایید. هر چه غذا بی رنگ تر باشد، مسلما از سلامت بیشتری برخوردار خواهد بود.
رنگ های غذا چگونه بسته بندی می شوند؟
اصولا رنگ غذا مصنوعی و غیر مجاز از بسته بندی مشخصی برخوردار نیستند. یعنی در بازار به صورت فله ای و به شکل پودر به فروش می رسند. البته در صورتی که برند خاصی در زمینه تولید مواد افزودنی از وزارت بهداشت و سلامت تاییدیه دریافت کرده باشد، این مواد را با بسته بندی و علامت استاندارد وارد بازار می کند.
یکی از نمونه رنگ های خوراکی دارای استاندارد، افشانه های زعفران هستند. اما در صورتی که اقدام به استفاده از این رنگ غذا می نمایید، بهتر است حتما آن را در جای خشک و خنک و به دور از نور خورشید نگهداری کنید. می توانید انواع رنگ زعفران و مایع زعفران را در بازار با نمونه بسته بندی های مختلف تهیه کنید.
اما بهتر است پیش از تهیه این ماده خوراکی، به شرکت تولید کننده آن توجه نمایید. سپس آن را از فروشگاه های معتبر تهیه نموده و مورد استفاده قرار دهید. به یاد داشته باشید که استفاده از رنگ های خوراکی طبیعی برای بدن مزایای بسیاری در پی دارند. پس باید بهترین مایع زعفران را تهیه کنید که نیاز بدن را برای برطرف کردن بسیاری از مشکلات و بیماری ها برطرف نماید.
سخن پایانی
خانم های خانه دار و خوش سلیقه همیشه به دنبال آن هستند که غذای آنها از عطر و طعم فوق العاده ای برخوردار باشد. به همین دلیل به سراغ تهیه انواع مایع های خوراکی می روند، تا بهترین غذا را تهیه کنند. اما ممکن است به این مسئله توجه نداشته باشند که استفاده بیش از اندازه از رنگ غذا مصنوعی، ممکن است بدن را با بیماری های مختلفی مواجه سازد.
بهتر است خانم های خانه دار بدانند که زیبا بودن یک غذا نباید آنها را از سلامتی دور کند. پس بهتر است از رنگ های خوراکی طبیعی که دارای استاندارد لازم هستند استفاده کنند. برای آنها بهترین رنگ خوراکی، رنگ زعفران است. چه رنگ زعفران از گلبرگ آن تهیه شده باشد، چه از کلاله های آن، در هر صورت از خواص درمانی مناسبی برخوردار است.
برای این که بتوانید رنگ غذا طبیعی و استاندارد تهیه کنید، تنها کافیست با کارشناسان گلبان ارتباط برقرار نمایید. کارشناسان گلبان تمامی اطلاعات لازم را در خصوص مزایا و معایب استفاده از رنگ های خوراکی در اختیار شما قرار می دهند. پس از آن که تمامی ابهامات خود را در خصوص استفاده از این رنگ های خوراکی برطرف نمودید، می توانید بهتر تصمیم گیری نموده و رنگ خوراکی مورد نظر خود را خریداری کنید.