با کاربرد مایع زعفران آشنا شوید
مایع زعفران در واقع، عصاره زعفران است که دارای کاربرد ها و استفاده های گوناگون می باشد. برای آشنایی با کاربرد مایع زعفران تا انتهای مقاله با ما همراه باشید. مایع زعفران، محصولی است که به روش عصاره گیری و با استفاده از دستگاه های مختلف، از زعفران تولید می شود و دارای رنگ زیبا و خواص بی نظیر زعفران است. دانش عصاره گیری از زعفران، چند سالی است که در کشورمان، گسترش پیدا کرده و شرکت های فراوانی، انواع عصاره های مایع زعفران را تولید و روانه بازار کرده اند. با کاربرد خانگی مایع زعفران همه ما آشنا هستیم، اما آیا مایع زعفران فقط، کاربرد خانگی دارد؟ در پاسخ به این سوال باید، عرض کنیم، خیر. مایع زعفران، استفاده های گوناگون در انواع صنایع ریز و درشت دارد و این طلای قرمز رنگ، یک ماده حیاتی و مهم در صنایع مختلف می باشد. کاربرد مایع زعفران به سه دسته کلی تقسیم بندی می شود:
- کاربرد خانگی
- کاربرد در صنایع غذایی
- کاربرد دارویی
- کاربرد صنعتی
کاربرد مایع زعفران بسیار وسیع و گسترده است
اصلی ترین کاربرد مایع زعفران در مصارف خانگی و پخت و پز انواع غذاها است. همه ما زعفران را به عنوان یک چاشنی خوش رنگ و خوش عطر می شناسیم. مایع زعفران نیز در واقع همان کار زعفران را انجام می دهد، با این تفاوت که استفاده از مایع زعفران، آسان تر از خود زعفران بوده و رنگ دهی بالاتری دارد. افزون بر آن، استفاده از مایع زعفران، از نظر اقتصادی به صرفه تر از خود زعفران می باشد، زیرا دارای هدر رفت بالا، نمی باشد. در زیر به برخی از کاربردهای متداول مایع زعفران در مصارف خانگی به اختصار اشاره می نماییم:
- همه ما جوجه کباب زعفرانی، نوش جان کرده ایم. از مهم ترین کاربردهای مایع زعفران، رنگ دهی و طعم دار کردن جوجه کباب می باشد.
- از مایع زعفران در روی انواع پلوها و ته چین های ایرانی استفاده می گردد، به طوری که زعفران عضو جدایی ناپذیر پلوهای ایرانی می باشد که رنگ و عطر زیبایی به پلوها می دهد.
- از مایع زعفران می توان در انواع خورشت ها و خوراک های ایرانی استفاده کرد. خورشت هایی مانند قیمه، فسنجان و بسیاری از خورشت های دیگر با چاشنی مایع زعفران، فوق العاده لذیذ و خوشرنگ خواهند شد.
- مایع زعفران به عنوان چاشنی، در پخت انواع کیک، کلوچه و بیسکویت استفاده می شود. کیک زعفرانی دارای عطر و طعم دل انگیز بوده و یک پیشنهاد مناسب برای عصرانه شما می باشد.
- در انواع دسرهای ایرانی و سنتی مانند حلوا، شله زرد، مسقطی، سوهان، قطاب و غیره به کار می رود.
- مایع زعفران می تواند در تهیه انواع بستنی سنتی زعفرانی به جای خود زعفران، استفاده گردد.
- یکی دیگر از کاربردهای مایع زعفران در تهیه شربت زعفرانی است که فرح بخش و خنک کننده برای روزهای گرم تابستان است.
- تهیه دمنوش با مایع زعفران نیز از کاربردهای دیگر آن می باشد. دمنوش های زعفرانی، آرامش بخش بوده و بسیار پرطرفدار می باشند.
کاربرد مایع زعفران در صنایع غذایی
همگی با کاربرد مایع زعفران در پخت و پز و مصارف خانگی آشنایی داریم. اما افزون بر مصارف خانگی، مهم ترین کاربرد مایع زعفران در صنایع غذایی است. این محصول به صورت گسترده و وسیعی در صنعت غذایی کشور استفاده می شود.
- تولید کنندگان مواد غذایی در تولید انواع کیک، کلوچه و بیسکویت از مایع و اسانس زعفران استفاده می کنند.
- مایع زعفران به عنوان ماده اولیه در تمامی رستوران ها و مراکز تهیه غذا استفاده می گردد.
- مراکز تهیه خشکبار نیز در تولید آجیل و پسته بو داده از مایع زعفران بهره می برند.
- بستنی فروشی ها در تهیه بستنی ها و دسرهای خود، از مایع زعفران استفاده می نمایند.
- در تهیه انواع ژله، نوشابه، آدامس، پودرهای کیک، پودرهای سوخاری،آبنبات، نبات زعفرانی، نقل زعفرانی و هزاران نوع فرآورده غذایی دیگر، از مایع و اسانس زعفران استفاده می شود.
- از مایع زعفران در تولید انواع فرآورده های لبنی مانند ماست زعفرانی و کره نیز استفاده می شود.
- مایع زعفران به عنوان ماده اولیه در قنادی ها و کارگاه های شیرینی پزی است.
کاربرد مایع زعفران در صنایع دارویی
در این جا می خواهیم، کاربرد مایع زعفران را در تولید انواع داروها، بیان نماییم. زعفران، دارای ترکیبات معجزه آسا و بسیار مفیدی است که در ساخت بسیاری از دارو ها استفاده می گردد. به طور مثال همه ما با ضد اضطراب بودن زعفران، آشنا هستیم، داروسازان از مایع و اسانس زعفران در تولید انواع داروهای ضد اضطراب گیاهی استفاده کرده اند. کروسین موجود در مایع زعفران، خاصیت ضد استرسی قوی دارد.
مایع زعفران مانند یک مسکن قوی عمل می کند و خاصیت آرامش بخشی دارد، بنابراین در بسیاری از قرص خواب های گیاهی از مایع زعفران بهره می برند. بسیاری از مردم به جای خریداری قرص خواب های قوی شیمیایی از قرص خواب های گیاهی حاوی زعفران استفاده می نمایند.
مایع زعفران در تولید محصولات آرایشی نیز کاربرد گسترده دارد. مایع زعفران حاوی آنتی اکسیدان بوده و دارای خاصیت ضد پیری است، بنابراین در بسیاری از کرم ها و لوازم آرایشی بهداشتی استفاده می شود. افزون بر آن، مایع زعفران به دلیل داشتن عطر و بوی خوش، در صنعت عطر سازی نیز به کار برده می شود.
کاربرد صنعتی مایع زعفران
امروزه اسانس و مایع زعفران دارای کاربرد صنعتی نیز می باشد، به عنوان مثال می توانیم، کاربرد مایع زعفران در رنگرزی را نام ببریم. از گذشته های دور، از زعفران برای رنگرزی استفاده می شده است و مایع زعفران بسته به میزان استفاده، می تواند، رنگ زرد تا قرمز را تولید نماید.
کروسین موجود در مایع زعفران به عنوان یک ماده برای رنگ کردن پنبه و الیاف پشمی به کار می رود. در صنعت برای رنگرزی پارچه های پشمی به همراه تثبیت کننده های مختلف از عصاره مایع زعفران استفاده می نمایند.
در صنعت نساجی برای رنگ آمیزی پارچه های ابریشمی، پارچه ها را در داخل مایع زعفران قرار داده و سپس پارچه ها را شستشو می دهند. بسته به میزان شستشو، پارچه دارای رنگ زرد تا قهوه ای خواهد بود. در صورتی که بخواهند پارچه دارای رنگ سبز شود، در محلولی به نام محلول نیل قرار داده و مجددا شستشو می دهند. مایع زعفران استحکام کافی و رنگ شفاف و براق به پارچه ابریشمی می بخشد.